Hubungi Kami | Soalan Lazim | Pautan

 

YAB Tun Haji Abdul Razak bin Hussein


Penubuhan Institut Kemajuan Desa (INFRA) pada 1996 wajar dilihat sebagai kemuncak dan lanjutan kepada tekad dan wawasan besar Allahyarham Tun Haji Abdul Razak bin Hussein yang dimulakan sejak awal 1960-an untuk membela nasib masyarakat desa menerusi strategi membangunkan kawasan luar Bandar dan memperkasa potensi warga desa. Penubuhan INFRA boleh dianggap sebagai suatu kemuncak kerana setelah sekian lama usaha berterusan membangunkan kawasan dan masyarakat luar bandar, kini mereka dibekalkan sebuah institusi latihan dan penyelidikan. Ianya juga suatu lanjutan kerana penubuhan INFRA menandakan permulaan baharu kearah pembangunan pengurusan lebih bermakna untuk masyarakat desa.

Sungguh pun penubuhan INFRA dimuktamadkan di bawah kepimpinan Dato' Annuar Musa sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar, namun bibit-bibit awalnya telah disemai oleh Dato' Seri Shariff Ahmad menerusi penubuhan sebuah Institut Latihan Pengajian Desa, semasa beliau menyandang jawatan Menteri Pertanian pada lewat 1970-an. Institut ala vokasional ini kemudiannya dinamakan oleh Dato' Seri Sanusi Junid selaku Menteri Pembangunan Luar Bandar sebagai institut SEDAR (Institute for Sosio-Economic Development and Attitudinal Re-orientation) pada 1980. Berdasarkan kelulusan Jemaah Menteri pada 1996, Dato' Annuar Musa menggagaskan INFRA (Institute for Rural Advancement) sebuah institusi latihan dan penyelidikan luar Bandar nasional bertaraf antarabangsa.

Lokasi Cawangan INFRA Sabah dan Sarawak


Menerusi kertas cadangan mewujudkan Institusi Latihan Pembangunan Desa yang dibentangkan pada Mesyuarat Jawatan kuasa Khas bagi Mengkaji Jawatan Tertinggi (JKTT) yang dipengerusi Ketua Setiausaha Negara pada 13 Oktober 1995, keputusan dicapai untuk memperakukan penubuhan INFRAmenerusi penyusunan semula Institut SEDAR. Persetujuan Jemaah Menteri keatas perakuan JKTT pada 6 Mac 1996 menandakan rasminya penubuhan sebuah institut masyarakat desa, yang dikenali umum sebagai INFRA.

Pelawat

Hari ini 7

Semalam 135

Mingguan 7

Bulanan 1893

Jumlah Pelawat 734356

INSTITUT KEMAJUAN DESA (INFRA)
Kementerian Pembangunan Luar Bandar
Lot 2A, Persiaran Institusi,
43000 Kajang,
Selangor Darul Ehsan
Kod QrT: +603-87352400
F: +603-89265901
E: info@infra.gov.my

W3c Setting / Tetapan W3c
Select Color Theme / Pilih Warna Tema
Green Dark_Green Oranges Yellow
Font-size / Saiz Tulisan
Font-family / Jenis Tulisan

Background Image / Imej Latar
Language / Bahasa
English   Bahasa  Bahasa
Scroll to top